Vezetéstámogató rendszerek újrakalibrálása a szélvédőcserét követően

vezetéstámogató rendszerek kalibrálását alapesetben a gyárban végzik el, és elvileg az autó élettartamának legvégéig nincs is szükség újrakalibrálásra.

Elvileg, hiszen előfordulhat olyan javítás, amelynek elvégzése után meg kell oldani az autó vezetéstámogató rendszereinek újrakalibrálását, méghozzá a gyárival azonos színvonalon; ilyen javítás például a szélvédőcsere is. A különféle vezetéstámogató asszisztensek szenzorait és kameráit ugyanis többnyire két helyen lehet megtalálni egy modern autón: a szélvédő tetején, a középső visszapillantó tükör mögött, illetve a hűtőmaszkba építve, de előfordulhatnak szenzorok a lökhárítókban is – például a parkolóradaré.

A szélvédő mögé épített vezetéstámogató rendszerek újrakalibrálására azért van szükség, mert azok kameráit a már rögzített szélvédő üvegének torzító hatásához igazítják – amely ugyan minimális, ám ezt is figyelembe kell venni -, és az új szélvédő kis mértékben ugyan, de máshogy torzít. Emellett a szélvédőcsere során a kamerák és szenzorok elmozdulhatnak, és az esetükben már néhány ezred milliméter is hatást gyakorol a vezetéstámogató rendszer megbízhatóságára, így a biztonságra is.

Mivel napjaink autói egyre fejlettebbek, egyre több vezetéstámogató rendszer kerül beépítésre már az alap konfigurációkba is, a csúcsfelszereltségű, felső kategóriás autók esetében pedig ezek száma még több, és évről évre növekszik. Ennek következtében a vezetéstámogató rendszerek kalibrálása is egyre összetettebb és egyre komolyabb szaktudást igénylő feladat, tehát egy szélvédőcserével foglalkozó szakszerviznek egyre nagyobb tudásanyagot kell birtokolnia annak érdekében, hogy megfelelően tudja végezni a munkáját.

Amennyiben szélvédőcserére van szükség az autóján, bízza ránk a feladatot, és – ha szükséges – a vezetéstámogató rendszerek újrakalibrálását is elvégezzük! Ha felkeltettük az érdeklődését, és szeretne bennünket megbízni a szélvédőcserével és a vezetéstámogató rendszerek újrakalibrálásával, illetve, ha kérdése lenne tevékenységünkkel és árainkkal kapcsolatban, forduljon hozzánk bizalommal megadott elérhetőségeink egyikén!

2022-09-13T12:23:31+00:00január 18th, 2022|Kategória: Szélvédő csere|Címkék: , |