Vezetéstámogató rendszerek kalibrálása2022-11-17T15:06:58+00:00

VEZETÉSTÁMOGATÓ RENDSZEREK KALIBRÁLÁSA

A mai járművekben elterjedt vezetéstámogató rendszerek alkalmazásával egyre összetettebb feladat lett az autóüveg javítás/szélvédő csere, mivel az új üveg beépítését követően a gépjárművekbe telepített multifunkciós kamerák, szenzorok kalibrálása elengedhetetlenné vált.

A korszerű autók sajátossága ezen rendszerek alkalmazása. Mivel a fent említett kamerák, szenzorok egy rendkívül összetett, finomhangolt, speciális rész a gépjárművekben, így kifogástalan működésük feltétele a szélvédők szerelését/átépítését követő kalibráció. Ha ezt elhanyagoljuk a vezetéstámogató rendszerek még a gyári üvegek beépítését követően sem fognak megbízhatóan működni, így ezen művelet elvégzése mindenképp szükséges!

gépjármű üveg forgalmazás, beépítés, javítás

Az ilyenkor szükséges kamera újrakalibrálása összetett folyamat. Vannak olyan autó típusok amelyeket menet közben úgynevezett “dinamikusan” kell kalibrálni, és olyanok, amelyeket csak műhelyben “statikus” módon lehetséges. Mindkét esetben speciális eszközökre és nem utolsó sorban szakértelemre van szükség a folyamat elvégzéséhez.

Cégünk a TEXA rendszerét használja, amely tartalmazza a leguniverzálisabb nagyteljesítményű diagnosztikai interfészt, a hozzá tartozó kiegészítőket, valamint a kalibrálással foglalkozó kollégák folyamatos szakmai továbbképzését, így biztosítva a gépjárművek vezetéstámogató rendszereinek sikeres kalibrálását.

Vezetéstámogató rendszerek főbb típusai amik a szélvédőre telepített kamerát használják:

 • Sávtartó asszisztens
  A gépjármű multifunkciós kamerája észleli, ha a vezető véletlenül elhagyná a sávot. Ilyenkor a sávtartó automatika kormányrásegítéssel segíti vissza biztonságosan a járművet a helyes sávba.
 • Sávelhagyásra figyelmeztető rendszer
  Az autó szélvédő mögé épített kamerája észleli, ha a vezető véletlenül elhagyná a sávot. Ebben az esetben a sávelhagyásra figyelmeztető rendszer megrezegteti a kormányt és akusztikus jelzéssel is figyelmezteti az autó sofőrjét.
 • Adaptív tempomat
  A rendszer egy radar és a szélvédő mögötti kamera segítségével állandó követési távolságot képes tartani. Az előtte haladó jármű sebességéhez igazítja az autó tempóját, forgalmi dugóban araszolva pedig akár állóra fékezheti és újraindíthatja az autót.
 • Jelzőtábla felismerés
  Kamerával észleli az európai közúti jelzőtáblákat, és a műszerfalon tájékoztatja róluk a vezetőt.
 • Aktív távolsági fényszóró asszisztens
  A szolgáltatás automatikusan távolsági fényszóróra kapcsol, növelve a látási viszonyokat.
 • Városi vészfék asszisztens
  Ha az autó alacsony sebességgel közlekedik de valamit közeli tárgyat észlel aminek az autó nekimenne ha így halad tovább akusztikus figyelmeztetés után vészfékez a baleset elkerülése érdekében.
 • Éjjellátó asszisztens
  A kamera látószögében a rendszer érzékelheti a személyeket és a nagyobb testű állatokat, s ha mozgásuk, illetve pozíciójuk alapján potenciális veszélyként értékeli őket, figyelmezteti a vezetőt.
+36 20 967 9169